Atlantic fűtőtestek összehasonlítása fontos szempontok alapján

Atlantic fűtőtestek összehasonlítása jellemzőik alapján

Az Atlantic fűtőtestek összehasonlítása nem egyszerű feladat, tekintve azok sokféleségét. Hiszen nem csak egyszerű elektromos konvektorok találhatóak a kínálatban, hanem infra fűtéssel kombinált fűtőpanelek, és hőtároló funkcióval kiegészített elektromos radiátorok is!

ATLANTIC elektromos fűtőtestekkel (konvektor, fűtőpanel, radiátor)  kapcsolatban gyakran merülnek fel az egymás közti különbségekre, hasonlóságokra utaló kérdések, miért más az áruk, stb. Reméljük rövid összefoglalónkban gyors választ kap, amennyiben további kérdése felmerül, keressen minket elérhetőségeinken bizalommal!

Amiben gyakorlatilag minden Atlantic fűtőtest megegyezik, hogy rendelkeznek a következőkkel:

– IP24 érintésvédelem (fröccsenő víz elleni védelem, fürdőszobai használatra alkalmasak)

– II.osztályú szigetelés (kettős szigetelés, nem szabad földelni sem a fűtőtesteket, sem a törölközőszárító radiátorokat)

– gyermekvédelem a termosztáton

– hangtalan működés, elektronikus termosztát (egy kivétel a mechanikus termosztátos F19)

5  év  garancia 


Összehasonlító táblázat

 PDF-ben LETÖLTHETŐ (katt ide)


A következőkben a táblázat alapján haladva (emelkedő ársorrendben) olvashat az egyes típusok jellemzőiről!

ErpReady megléte, azaz mely készülékek felelnek meg a 2018-as uniós energetikai előírásoknak

Az Atlanticnál a drágább elektromos készülékek (radiátorok, fűtőpanelek) már eddig is megfeleltek az ErP előírásainak, a konvektoroknál pedig az idei fejlesztésű F19, F119D, F129, Altis EcoBoost is kielégít minden követelményt.


ELEKTROMOS KONVEKTOROK

Fűtési mechanizmus

Atlantic fűtőtestek összehasonlításaMég mindig kicsit rosszul csengő név Magyarországon a gázkonvektorok miatt, pedig csak a fűtés módját jelzi, azaz hőáramlással melegítik fel a levegőt, egy finoman áramló levegő hengert képezve a helyiségen belül.

A  konvektor alsó részében egy nagy felületű lamellázott alumínium fűtőbetét melegíti a levegőt, az feláramlik a fajsúly különbség miatt, a helyére pedig hideg levegő érkezik ventilátor kényszerítése nélkül.

Ezért is fontos a konvektorok elhelyezési magassága, iránya.

Ezek a legegyszerűbb készülékek az elektromos fűtőtestek között, bár pl. az összes “norvég fűtőpanel” is elektromos konvektor.

Ha a továbbiakban fűtési költségmegtakarításokat említjük, akkor például a mechanikus termosztátos F19 konvektor fogyasztásához viszonyítunk, mint alap készülék.

Ide sorolhatóak a már kifutó F17, F117P, F117D, F118, ALTIS, de az új F119D és F129D fűtőtestek is, bár az utóbbiak a HD panel miatt már kis mértékben sugárzásra (infra) is képesek, ami költségmegtakarítást eredményez.

Termosztátok

Mechanikus termosztátokat már csak elvétve találunk Atlantic konvektorokban: az új F19 készülékben van ilyen. Itt nincs hőfokbeosztás a tárcsán, jóval nagyobb hiszterézissel működik, mint az elektronikus termosztátok, kb. 0,8 C fok az érzékenység, ezért is fogyaszt többet

Elektronikus termosztátoknál – manuális állításnál – a hiszterézis 0,3-0,5 C fok és hőfokbeosztás van a tárcsán, amit kézzel tekerhetünk.

Az F117D, F117P és F119D készülékekben ugyanaz a termosztát működik

Heti programozásra alkalmas termosztát van LCD kijelzővel az F129D és ALTIS ECO BOOST típusokban.


 Atlantic fűtőtestek összehasonlítása – ELEKTROMOS FŰTŐPANELEK

Fűtési mechanizmus

Atlantic Solius fűtőpanelAz elektromos fűtőpanelekben már nem a konvektorok levegőmelegítő fűtőbetétje van, hanem valamilyen sugárzó fűtést kibocsátó fűtőelem (alumínium lemez pl.)! hasonló élményben lehet részünk használatukkor, mintha cserépkályha mellett üldögélnénk. Érezzük, hogy honnan jön a meleg, jóval kellemesebb a hőérzet, mint a konvektoroknál, ahol egyszerűen csak a szoba hőmérséklete a megfelelő…

Vegyesen fűt, azaz az infrafűtés mellett konvekciós fűtés is kialakul.

Az infrafűtés miatt a fűtőpanelek jóval gazdaságosabban használhatóak az átlagtól nagyobb belmagasságú lakásokban (3,2m felett), mint a konvektorok, mert a hőenergia nem adódik át azonnal a levegőnek, amely felszáll a mennyezet alá.

Az infrafűtés hőenergiája a különböző testekbe (bútor, fal, padló…) jut, elnyelődik majd újra kisugárzódik, kellemes hőérzetet biztosítva a használónak. Így akár 2-3 fokkal is lejjebb vehetjük a termosztátot a konvekciós fűtéshez képest!

Fűtőpanelek: SOLIUS ECODOMO és LCD

Mindkét panel rendelkezik ablaknyitás érzékelővel, de míg az Ecodomo mozgásérzékelője segítségével optimalizálja a fűtési időket és hőfokokat, a Solius LCD-nél programtermosztáttal mi állíthatjuk az ECO hőmérséklet időszakait.

Az ECODOMO-val akár 30%-os, az LCD-vel 25%-os fűtési költség megtakarítás érhető el egy alap készülékhez képest!


Legjobb Atlantic elektromos fűtőtest: LEGJOBB FŰTŐPANEL


ELEKTROMOS RADIÁTOROK

Atlantic fűtőtestek összehasonlításaNIRVANA radiátort azért vettem külön a “Gentle Heating” kategóriától, mert ez az egyetlen elektromos radiátor, melyet magyarországi raktáron tartunk (a többi csak rendelésre elérhető) és az ára is elfogadható az itthoni piacon a felső kategóriához képest!

A fűtési mechanizmus a fűtőpanelek konvekciós + infrafűtéses technikája itt már kiegészül egy hőtároló egységgel is (kompozit lemez), amivel gyakorlatilag folyamatos meleg érzet érhető el, azaz nemcsak akkor meleg a radiátor, ha éppen áram alatt van, hanem a köztes időben is!

A termosztát természetesen programtermosztát, elektronikus.

Gyönyörű nagy felület jellemzi (ezért itt már nem szükséges a perforálás a megfelelő felületi hőmérséklet tartásához, mint a Soliusnál), a fűtőtest anyaga sem a normál acéllemez, hanem tiszta alumínium.


ELEKTROMOS RADIÁTOROK “GENTLE HEATING”

Ez a fűtési kategória már nem “csak” fűt, nem csak az a jellemzője, hogy a szobánkban megfelelő hőmérséklet legyen.

A legkisebb fogyasztás és akár 40%-os költségmegtakarítás is elérhető  e radiátorokkal a legkellemesebb hőérzet mellett!

Itt alap az infrafűtés + konvekciós fűtés + hőtárolás!

A különbségek már az egyenletes fűtés létrehozásának módjában (pl. van ahol fűtőfilm adja az előlap egyenletes melegét a főfűtő egység mellett, általában már nagytömegű öntöttvas a hőtároló egység, illetve a termofluid technológiánál már folyadék is kering az előlap mögött.

Minden a szépségről, jó programozhatóságról, esztétikáról és a kellemes hőérzetről szól…

Maradja, Galapagos, Agilla, Oniris, stb….

E felső kategóriás Atlantic radiátorok egyedi megrendelésre érkeznek az országba általában 2-4 hét alatt.

atlantic fűtések rendelése

Don`t copy text!